Packning pågår

Tidigt imorgon, 15 juni, flyger vi till Samos Grekland. Därifrån åker vi färja till Kusadasi i Turkiet. Vi stannar en vecka i Turkiet och sedan åker vi tillbaka till Samos och där tillbringar vi  en vecka i Pythagorion.

Utresedag

Flygresan till Samos gick bra, men när vi skulle fortsätta med båt till Kusadasi fick vi vänta drygt fyra timmar i Samos på Samos. Framme i Kusadasi skulle en taxi vänta på oss, men det gjorde den inte, så vi fick ragga upp en annan taxi. Taxiresan kostade 20 kr. Hotellet är bra och vädret varmt 27 grader kl. 19.

Ladies Beach

Vi åkte dolmus (=minibuss) till Ladies Beach, som enligt portieren på hotellet är den bästa stranden i Kusadasi. Bussresan kostade två turkiska lire per person vilket motsvara åtta kronor. Vattnet var kristallklart och azurblått, stranden vit och finkornig, solen sken. Inget att klaga på.
Ikväll har vi gjort en handlingsrunda i basarerna. Det fanns gott om genuina kopior av märkesvaror, särskilt väskor. Det gäller att pruta med glatt humör.

På stranden och i stan

Från kl. 10 till 17 var vi på stranden, 30 grader i luften och 25 i vattnet.  Strax efter hemkomsten kom det en störtskur, men de varade bara 10 minuter, sedan sken solen igen. På kvällen gick vi till en trevlig resaurang och åt meze och shish kebab. Mätta och belåtna gick vi tillsist en runda i basarerna.

Restaurangen vid solnedgången

Havsbrisen uteblev idag, så det var varmt som i en ugn på stranden. Vi fick bada många gånger för att svalka oss.
På kvällen gick vi till en fiskrestaurang i utkanten av Kusadasi. Den låg alldeles ut till havet. Där åt vi grillad fisk till ljudet av vågornas svall medan solen gick ner i havet som ett eldrött klot.

Efesos - marmorgatan

Idag har vi varit på utflykt till Efesos. Efesos har enligt legenden grundats av Androklos från Athen år 1100 fvt (före vår tideräkning). Nyare forskning visar dock på att staden grundades 600 fvt. Idag är Efesos ett enormt arkeologiskt område där man ser hur staden såg ut på romartiden.
Efesos räknas som en av de första storstäderna i världen och den hade under sin storhetstid omkring 250000 invånare.
Legenderna om Efesos är många. En av de största är att Jungfru Maria bodde här och efter sin död företog hon sin himmelsfärd från Efesos.

Efesos - blblioteket

Biblioteket i Efesos räknas till de tre största under antiken. De andra två låg i Alexandria och Pergamon.  I biblioteket förvarades 12000 skrifter av papyrus och pergament. Rivaliteten mellan Efesos och Alexandria föranledde Kleopatra att stoppa exporten av papyrus från Egypten. Då började man skriva på djurhudar från Pergamon, därav ordet pergament. Biblioteket brändes ner av galningen Hierostatos som ville få sitt namn förevigat. Som kuriosa kan nämnas att vid utgrävningarna av biblioteket fann man en underjordisk tunnel till stadens bordell.
När vi kom tillbaka från utflykten åt vi en frugal lunch och åkte därefter dolmus till stranden. 32 grader i luften, 26 i vattnet.

I dolmusen på väg till Ladies Beach

På stranden träffade vi idag två snackesaliga damer. Den ena från Uppsala och den andra från Simrishamn. Dom hade tonårsbarnen med sig, gubbarna hade dom lämnat hemma. Otroligt varmt idag också. Vattnet gav ingen svalka, 33/27.

Pamukkale

Sista dagen i Turkiet ägnade vi åt en utflykt till Pamukkale och Hierapolis. Pamukkale (=bomull) heter det pga de vita avlagringarna ner över ett 100 m högt och 2000 m brett terasslandskap. Där har kalciumkarbonathaltigt vatten strömmat ner genom årmiljonerna. De förstenade vattenfallen har uppstått genom avlagringar av det kallhaltiga vattnet.

Pamukkale - fotbad

Längs en svag sluttning fanns det många vattenbassänger som vi fick doppa fötterna i. Vattnet var mycket varmt och bottnen var slipprigt hal. Dock var kalkavlagringarna mellan bassängerna tröga och behagliga att gå på.

Hierapolis - Kleopatras bassäng

Ovanför Pamukkale ligger ruinerna av den antika staden Hierapolis. Staden förstördes vid en jordbäving. I Kleopatras bassäng med varmt vatten från heta källor kan man simma bland delar av marmorkolonner som föll vid jordbävningen. Vattnet ska ha helande och föryngrande verkan. Vi tog en simtur i bassängen, och hoppas på att vattnet verkar.

Samos - Phytagorion

Tidigt imorse tog vi båten från Kusadasi tillbaka till Samos. Det blåste ordentligt så båten gungade häftigt i vågorna. Kl. 11 anlände båten till Samos bys hamn och efter en kort taxiresa  var vi framme vid vår förläggning Fito Bungalows. Vi hade bokat ett vanligt rum, men dom var alla upptagna, så vi fick en egen bungalow med två rum och kokvrå istället.
Stranden ligger på 100 meters avstånd från där vi bor. Den är stenig, men en bit ut i det mycket klara vattnet är det sand. Vädret har varit mycket blåsigt men 33 grader varmt i luften. Eftersom det var frånlandsvind var vattentemperaturen 10 grader lägre.

Pythagoras

Idag har det varit den varmaste dagen, 35 grader på stranden och 38 inne i Pythagorion. Värmen är inte obehaglig eller tryckande för det är torrt i luften och så blåser det. Vi har badat hela dagen och på kvällen tog vi en drygt kilometer lång promenad in till stan och åt på en restaurang som låg vid hamnen.
Staden Pythagorio har fått sitt namn uppkallat efter den store grekiske filosofen och matematikern Pythagoras. Han föddes på Samos omkring 580 fvt. För gemene man är han mest känd för formeln:  i en rätvinklig triangel är summan av kvadraterna på kateterna lika med kvadraten på hypotenusan.

Pythagorion - Eupalinos vattenledning

Klockan 07.30 ringde väckarklockan för idag hade vi bestämt att göra en utflykt till fots i Pythagorions utkanter. Första målet var Eupalinos vattenledning, som byggdes omkring 530 fvt. under Polykrates. Vattenledningen upptäcktes på 1850 talet. Den är en mer än en kilometer lång, 1,75 m hög och lika bred tunnel. Under tunneln ligger en rörledning som skulle förse den antika staden med färskt källvatten. Vi fick gå ner i tunneln och gå in omkring 100 m.

Pythagorion - Klostret Panagia Spiliani

När vi kom ut ur Eupalinos tunnel stod solen redan högt på himlen och vi tvekade om vi skulle gå upp till klostret Spiliani. Vi hade redan gått 3 km uppför berget och det var ytterligare 1 km till klostret. Som väl var träffade vi ett par från Uppsala och dom skulle gå till klostret, så vi slog följe. Klostret är tillägnat Jungfru Maria. I ett litet kapell fanns det vackra ikoner på väggarna. Utsikten från klostret, som ligger högt upp på betgssluttningen, var hänförande. Där fanns en munk som var en riktig spelevink. Han tog kort av oss i alla möjliga riktningar och sedan visade han oss ner i en stor grotta bakom klostret. I grottan fanns ett litet kapell med ett badkar uthugget i  klippan.
Vi åt lunch tillsammans med uppsaliensarna i Pythagorion och sen gick vi hem och tillbringade eftermiddagen på stranden. Allt som allt gick vi 8 km.

Rubinbröllop

Den 25 juni 1971 gifte vi oss i Reslövs kyrka. Johan och Örjan var brudnäbbar. Det är 40 år sedan!! Tiden går fort när man har roligt, men minnena är många och långa.

Rundvandring i Pythagorio

Till frukosten idag fanns det knappt något ätbart bröd, bara gammal formfranska och liknande. Vi fick förklaring senare när vi ville köpa bröd inne i stan: på söndagar har bagarna ledigt.
Pythagorio är listat som ett världsarv av UNESCO. Det finns många ruiner från antiken och utgrävningar pågår på flera platser. Vi gick en rundvandring och tittade bl.a. på den antika stadsmuren, termiska badet, arenan (se bild) och Lycourgos borg, som låg alldeles ut till havet. Intill borgen låg en basilika målad i de typiska grekiska vita och blåa färgerna. Kyrkogården var väldigt vacker med höga cypresser och utsikt över medelhavet. Innan vi gick hem åt vi en god grekisk sallad och drack mythos till.

Altanen

Det blåste mer än vanligt i eftermiddag så efter en dryg timme på stranden gav vi upp, gick hem, satte oss på altanen, solade, drack var sin gt och till sist tog vi ett dopp i poolen.

Ouzo osså

Det har stormat hela natten och det var bara 21 grader i morse när vi vaknade. På den delen av stranden som vi har legat de andra dagarna hade många av soltaken, som var uppsatta på 10 cm tjocka pålar, vält. Vädret bättrade sig dock snabbt och vi har badat och solat hela dagen (igen).
Ikväll promenerade vi in till Pythagorio och åt moussaka. På vägen hem köpte vi en liten flaska ouzo, det smakar larits eller som gammal hostmedicin.

Sista dagen på Samos

Stranden ligger 75 meter från vår bungalow och i förlängningen av start- och landningsbanan för flyget. Planen kommer så lågt över stranden att vi nästan kan nudda landningsställen. Häftigt, men ibland tror vi att planen ska landa bredvid våra solstolar.
Nu återstår bara att packa och hoppas att flyget går imorgon. Det är nämligen strejk i Grekland, men de uppgifter som vi fått från Fritidsresor är att vårt flyg ska gå 1 timmme och 20 minuter efter ordinarie avgång. Vi får se imorgon.

Hemresa

Klart för hemfärd.  Efter två veckor är vi nöjda och det ska bli skönt att komma hem.